Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Αγαπημένα τραγουδάκια και καλό καλοκαίρι...

Αγαπητοί μου μαθητές καλημέρα!


Είναι γεγονός ότι μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα μαθημάτων. Την Παρασκευή τα σχολεία κλείνουν, χωρίς σχολική γιορτή, χωρίς χορωδία και χωρίς τραγουδάκια. Γι' αυτό, σας προτείνω να ακούσετε μερικά από τα αγαπημένα μου παιδικά τραγούδια:

Τάξεις Α και Β

Του Γιώργου Χατζηπιερή:

Για πού για πού για πού

Στου καινούριου χρόνου την αυλή

Για τα πάτα

Ελεφαντάκι

Ο μπαμπάς μου με ρωτάει

Κούτσι κούτσι

Της Λιλιπούπολης (Ν. Κηπουργός – Λ. Πλάτωνος – Δ. Μαραγκόπουλος):

Η πινεζοβροχή

Τάξεις Γ και Δ

Του Άγγελου Αγγέλου:

Ο Παγωτατζής

Το άσπρο γουρουνάκι

Δέκα Καβουράκια

Το Σκουλουκούιν

Το βουνό

Της Λιλιπούπολης (Ν. Κηπουργός – Λ. Πλάτωνος – Δ. Μαραγκόπουλος):

Ο Ξερόλας

Το καρδερινάκι

Του Σταύρου Παπασταύρου:

Ο Μικρός Ερμής

Του Δημήτρη Μαρκατόπουλου:

Ο Βάτραχος

Της Μέλπως Χαλκουτσάκη:

Το παραμύθι έχει αρχίσει

Βατράχι

Τάξεις Ε και Στ

Του Άγγελου Αγγέλου:

Η Μαγισσα Σκουποξυλάνθη

Του Γιώργου Χατζηπιερή:

Ο Τεμπέλης Δράκος

Επτά ποτάμια

Ένα τζι έναν

Της Λιλιπούπολης (Ν. Κηπουργός – Λ. Πλάτωνος – Δ. Μαραγκόπουλος):

Η Γάτα του Σιάμ

Του Δημήτρη Μαρκατόπουλου:

Αβοκάντο

Καραμέλα

Τραγουδάκια Γάλακτος

Σας εύχομαι καλή ακρόαση και καλό καλοκαίρι!

Η Κυρία Μουσική.





Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Το ποταμάκι που φούσκωσε

Στο παρακάτω e-book θα διαβάσετε την ιστορία "Το Ποταμάκι που φούσκωσε" που δημιουργήσαμε τα τμήματα Γ1 και Γ2 του δημοτικού σχολείου Κολυμβαρίου. Ευχαριστώ τους μικρούς μου μαθητές των Γ τάξεων για τη συμμετοχή καθώς και τις δασκάλες των τμημάτων κυρίες Σωτηρία Ρέκλου και Χρύσα Διαμαντάκη για την άψογη συνεργασία στο πρόγραμμα "Ο/Η ενεργός/ή πολίτης που νοιάζεται".

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Ο Αρίων, το λιοντάρι και η δισκογραφία.

Παιδιά γεια σας και πάλι. 

Για τις επόμενες μέρες θα γίνουν ακόμη μερικές αναρτήσεις, κυρίως για τους μαθητές που δεν έχει τύχει ακόμα να συναντηθούμε στο σχολείο, αλλά και για όποιον άλλον επιθυμεί.

Για τις τάξεις Ε και ΣΤ
Σας προτείνω να φτιάξετε το δικό σας μουσικό άλμπουμ το οποίο θα περιέχει τουλάχιστον τρία τραγούδια:

1) Ένα τραγούδι (ή μουσικό έργο) το οποίο σας αρέσει να ακούτε όταν είστε χαρούμενοι

2) Ένα τραγούδι (ή μουσικό έργο) το οποίο σας αρέσει να ακούτε όταν είστε λυπημένοι

3) Ένα τραγούδι (ή μουσικό έργο) το οποίο είναι το πιο αγαπημένο σας και μπορείτε να το ακούτε ξανά και ξανά χωρίς να το βαριέστε.

Θα χρειαστεί να γράψετε τον τίτλο του τραγουδιού (ή του μουσικού έργου), τα ονόματα του συνθέτη και του στιχουργού (αν είναι τραγούδι) και τους ερμηνευτές. Μπορείτε ακόμα, αν θέλετε, να βάλετε έναν σύνδεσμο όπου θα μπορούμε να ακούσουμε το κάθε τραγούδι. Αν θέλετε μπορείτε να εμπλουτίσετε το άλμπουμ σας με τραγούδια ή μουσικές που σας βοηθάνε να συγκεντρωθείτε, που σας εκφράζουν, που σας γεμίζουν ενέργεια ή μουσικές που σας θυμίζουν μία ξεχωριστή εμπειρία ή ανάμνηση.
Στη συνέχεια μπορείτε να φτιάξετε μία ζωγραφιά ή να τραβήξετε μία φωτογραφία την οποία θα διαλέγατε ως εξώφυλλο του άλμπουμ σας. Όλα αυτά μπορείτε να μου τα στείλετε στο email μου για να τα δω. Μην ξεχάσετε: όνομα μαθητή, τάξη, σχολείο.
Μπορείτε να το κάνετε ψηφιακό (π,χ. σε μορφή word), ή στο χέρι και να το βγάλετε φωτογραφία να το στείλετε.

Για τις τάξεις Γ και Δ. 
Ακούστε από εδώ την περιπέτεια του αρχαίου μουσικού Αρίωνα. Για την κατασκευή του κουτιού-κιθάρα με την οποία μπορείτε κι εσείς να συνοδέψετε την αφήγηση, δείτε οδηγίες εδώ.


Για τις τάξεις Α και Β. 
Ακούστε από εδώ  το παραμύθι "Το  λιοντάρι που νόμιζε ότι ήταν πρόβατο". Στα μουσικά μέρη συνοδέψτε ρυθμικά με τα κατσαρολικά σας ή ένα (αυτοσχέδιο) μουσικό οργανάκι

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Μουσικό Γυμνάσιο - Παράταση προθεσμίας αιτήσεων

Αγαπημένα μου εκτάκια!!!
εύχομαι τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τύχει να σας δω όλους στις τάξεις σας, έστω και για τα δύο αυτά μαθήματα που προβλέπεται να γίνουν. Θέλω όμως να προλάβω να σας ενημερώσω όλους ότι αυτή τη βδομάδα που θα έρθει, λήγει η προθεσμία αιτήσεων στο Μουσικό Γυμνάσιο Χανίων (Παρασκευή 05-06-2020 μετά από παράταση).
Ποιος ξέρει όμως τι είναι ένα Μουσικό Γυμνάσιο;
Σας προτείνω να εξερευνήσετε μαζί με τους γονείς σας τι κάνουν οι μαθητές στα σχολεία αυτά ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στην ιστοσελίδα του Μουσικού Γυμνασίου.
Θα τα κουβεντιάσουμε και μαζί, με όσους προλάβω αυτή τη βδομάδα.
Θα ήθελα επίσης να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου σαν μαθήτρια και απόφοιτος ενός από τα πρώτα μουσικά γυμνάσια-λύκεια που ιδρύθηκαν στη χώρα μας (του Ρεθύμνου). Πέρασα πολύ όμορφες στιγμές, δέθηκα πολύ με φίλους που, άλλοι προχώρησαν στη μουσική, άλλοι επέλεξαν να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους, αλλά πάντα, όλοι, θυμόμαστε με πολλή αγάπη το σχολείο μας και τους συμμαθητές μας. Έμαθα πολλά πράγματα, τόσο στη μουσική, όσο και σε όλα τα άλλα μαθήματα, αξίες και στάσεις ζωής και προετοιμάστηκα το ίδιο καλά με μαθητές άλλων σχολείων για την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο, στο οποίο πέρασα.
Δεν είναι απλώς ένα σχολείο, είναι μία φωλιά που όλοι εμείς οι παλιοί μαθητές, από όποιο μουσικό σχολείο κι αν περάσαμε, θυμόμαστε με περισσή αγάπη. Είναι μια δεύτερη οικογένεια.
Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα και μέσα από την καρδιά μου.

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Τι πρέπει να προσέξω τώρα που επιστρέφω στο σχολείο

Παιδιά γεια χαρά!
Έρχεται η ώρα που θα επιστρέψουμε στο σχολείο. Δείτε αυτό το βιντεάκι πριν επιστρέψουμε στις τάξεις μας. Είναι σημαντικές πληροφορίες για να είμαστε όλοι ασφαλείς και να έχουμε υγεία.

Επίσης σας κάνω γνωστό ότι σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε λάβει οι δάσκαλοι μουσικής, τα κρουστά οργανάκια τάξης και το τραγούδι δεν θα χρησιμοποιηθούν σαν εργαλεία γι' αυτή την περίοδο που διανύουμε, καθότι αποτελούν μέσα διάδοσης του ιού.
Ακόμα, για τους μαθητές της ΣΤ τάξης: προτείνω όσοι ενδιαφέρεστε, να κάνετε μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Μουσικού Γυμνασίου Χανίων για να ενημερωθείτε, διότι οι αιτήσεις λήγουν την Παρασκευή 05/06/2020 (έχει πάρει παράταση). Εδώ η σχετική εγκύκλιος. Θα σας κάνω κι εγώ μια ενημέρωση μέσα στη βδομάδα σε όσους δω, στους υπόλοιπους ηλεκτρονικά, από εδώ και μέσω της πλατφόρμας e-me, στην οποία εγώ θα συνεχίζω να ανεβάζω υλικό για όσους μαθητές δεν είναι στις τάξεις τις ημέρες που θα είχαμε κανονικά μάθημα,
Καλή αρχή και καλή αντάμωση!

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Ειναι ώρα να ζωγραφίσουμε ρυθμικά.

Για τη βδομάδα που έρχεται αγαπητοί μου μαθητές σας προτείνω τα παρακάτω.

Για την Ε και Στ τάξη:
Ζωγραφίστε στη σελίδα αυτή σχήματα (τετράγωνα, κύκλους, τρίγωνα κτλ) και πατήστε το play ▶. Θα εκπλαγείτε! Αυτή η εφαρμογή βασίζεται στη θεωρία του καλλιτέχνη Wassily Kandinsky, ο οποίος συνέκρινε τη ζωγραφική με τη μουσική σύνθεση, και μετατρέπει ό,τι σχήμα ζωγραφίζετε σε μουσικό ήχο. Καλές "μουσικό-εικαστικές" δημιουργίες!!!

Για τις τάξεις Γ και Δ
Θα πάτε στη σελίδα αυτή του Chrome Music Lab με τα πλασματάκια που παίζουν κρουστά. Αν κάνετε κλικ στις τελείες στο κάτω μέρος εμφανίζονται σχήματα. Φτιάξτε μια σειρά σχημάτων της αρεσκείας σας και βάλτε το να παίξει πατώντας το play ▶. Έτσι φτιάχνουμε τους ρυθμούς που δεν είναι άλλο παρά μοτίβα που επαναλαμβάνονται στο χρόνο. Αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε ορχήστρα κρουστών πατώντας το βελάκι δεξια από τα πλασματάκια. Καλή διασκέδαση!!!

Για τις τάξεις Α και Β
Διαβάστε την ιστορία του ρολογιού (παραλλαγή δραστηριότητας από το βιβλίο του δασκάλου της μουσικής της A & B δημοτικού) και παίξτε με το ανάλογο κουζινικό τα ρυθμικά σχήματα που έχουμε μάθει ως τώρα:

"Πριν ένα μήνα χάλασε το ξυπνητήρι μου και πήγα στο μαγαζί του ρολογά και αγόρασα ένα ρολόι που ήταν πολύ μεγάλο. Το πήρα μεγάλο γιατί πίστευα ότι θα κρατούσε πιο πολύ καιρό από το προηγούμενο που είχα. Όμως είχε ένα πρόβλημα αυτό το ρολόι. Έκανε πολύ φασαρία κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν μπορούσα να κοιμηθώ.
(χτυπώ με την ξύλινη κουτάλα το ταψί δυνατά):

 Το πήγα πίσω την άλλη κιόλας μέρα και ζήτησα ένα άλλο που να κάνει λιγότερη φασαρία. Μου έδωσαν ένα μικρότερο, πιο ήσυχο αλλά είχε κι αυτό πρόβλημα. Χτυπούσε πολύ γρήγορα! 
(χτυπώ απαλά δύο ξύλινες κουτάλες μεταξύ τους):

Αδύνατο να κοιμηθώ όλη νύχτα και το πήγα πίσω και μου έδωσαν ένα ειδικό για την περίπτωσή μου, ένα ηλεκτρονικό που δεν έκανε κανένα ήχο:
Έτσι μετά από πολλές μέρες κατάφερα να κοιμηθώ ήσυχα...
Ακούστε εδώ τι άκουσα στον ύπνο μου, όταν ονειρευόμουν." 
Το βιεννέζικο μουσικό ρολόι (Από τη σουίτα Hary Janos του Z. Kodaly)



Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Παίζοντας με τους ήχους και τα μουσικά όργανα

Παιδιά, ας συνεχίσουμε παίζοντας με τους ήχους και τα μουσικά όργανα.
Λίγο φρεσκάρισμα στην οργανογνωσία; Για τους μαθητές Ε και ΣΤ: σε αυτό το διαδραστικό παιχνίδι πρέπει να χωρίσετε τα συμφωνικά μουσικά όργανα σε κατηγορίες (πνευστά, κρουστά, έγχορδα). Σπάτε τα μπαλόνια με κλικ και το φορτίο πρέπει να πέσει στο σωστό βαγόνι. Μπορείτε να παίξετε μέχρι τη Τρίτη 26 Μαΐου. Στην αρχή θα σας ζητήσει όνομα, κι εσείς θα βάλετε, όνομα, τάξη και σχολείο με συντομογραφία, για παράδειγμα Ειρήνη ΣΤ1 Κολυμβ. Καλή επιτυχία-διασκέδαση!

Για τους μαθητές της Α και  Β τάξης: προτείνω να φτιάξετε τις δικές σας μελωδίες σε αυτό το διαδραστικό music maker. Διαλέξτε περιβάλλον και παίξτε με τα ύψη των σωλήνων. Μετά πατήστε το έγχορδο μουσικό όργανο για να σας συνοδέψει το κοριτσάκι. Καταπληκτικό; Καλή διασκέδαση και σε σας!

Για τους μαθητές της Γ και της Δ προτείνω να ακούσετε αυτό που σας έφτιαξα εδώ και να προσπαθήσετε να αναγνωρίσετε ποιο τραγούδι είναι Αφού μπείτε στη σελίδα, πατήστε το Play ▶. Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι το έχετε ακούσει. Αφού το αναγνωρίσετε προσπαθήστε να παίξετε λίγο απ' την αρχή του βλέποντας τη φωτογραφία κάτω, στους ψηφιακούς χρωματιστούς σωλήνες boomwhackers που θα βρείτε εδώ.

Καλή διασκέδαση σε όλους!

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Φτιάχνω κι εγώ ένα μουσικό οργανάκι. Μπορώ...

Γεια σας παιδιά!

Ήρθε η ώρα να φτιάξετε ένα δικό σας μουσικό οργανάκι. Ανακυκλώσιμα υλικά όλοι έχουμε στο σπίτι μας και μπορούμε (μέσα από τις φωτογραφίες στη σελίδα που σας προτείνω) να φτιάξουμε ένα μουσικό οργανάκι από αυτά. Αφού το ολοκληρώσετε, θα κάνετε τις προτεινόμενες δραστηριότητες, θα το βγάλετε και μια φωτογραφία να μου το στείλετε εδώ να το δω.
Για τις μικρές τάξεις Α και Β από εδώ.
Για τις μεγαλύτερες τάξεις Γ, Δ, Ε και Στ. από εδώ
Μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες και από τη διαδικασία κατασκευής.
Μην ξεχνάτε, όνομα μαθητή, τάξη και σχολείο.
Επίσης, ενημερώστε με αν επιθυμείτε να τις δημοσιεύσω στο blog. Σε αυτή την περίπτωση αποφεύγουμε να φωτογραφήσουμε τα πρόσωπά μας.
Τελευταία προθεσμία αποστολής φωτογραφιών ορίζεται η Τρίτη 19 Μαΐου.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Χρόνια πολλά μαμά!

Παιδιά γεια σας και πάλι!

Για τη γιορτή της μητέρας σας ετοιμάζω πάντα νανουρίσματα και τρυφερά τραγούδια  Πάρτε λοιπόν αγκαλιά ένα κουκλάκι, ή το μικρό σας αδερφάκι και τραγουδήστε του απαλά:

Νάνι νάνι νανάκια του, 
ύπνε μου στα ματάκια του...

Μπορείτε να το ακούσετε από εδώ.
Επίσης, σας παραπέμπω να ακούσετε ένα ισπανικό τραγούδι για τη μητέρα και να χορέψετε ρυθμικά!!!
Mamá te quiero mucho (Μαμά σ' αγαπώ πολύ) της Sara Quintanar.



Χρόνια πολλά στη μητέρα, τη μανούλα, τη μαμά.

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Καλό μήνα!!!

Αγαπητοί μαθητές και φίλοι της μουσικής αγωγής, σάς εύχομαι ολόψυχα

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!


Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Ψάξε τα έγχορδα, άκου την άνοιξη και βρες τη γωνιά.

Παιδιά καλημέρα!!!
Απευθύνομαι κυρίως στους μαθητές των τάξεων Γ και Δ δημοτικού. Σας έφτιαξα ένα εκπαιδευτικό παιχνιδάκι, όπου πρέπει να "ομαδοποιήσετε" τα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Προτείνεται και για μεγαλύτερες τάξεις. Θα το βρείτε εδώ
Μπορείτε να παίξετε μέχρι και την Παρασκευή 8 Μαΐου.
Στο όνομα που θα σας ζητήσει, δηλώστε επιπλέον τάξη και σχολείο. Π.χ Ειρ. Λυρ. Γ1 ΔΣ Κολυμβ.

Για τους μικρούληδες της Α και Β προτείνω να ακούσετε το παραμύθι ο Μηνάς ο Κηφήνας εδώ.
Αφού το ακούσετε θα μου γράψετε στη φόρμα επικοινωνίας

Α) Πόσες φορές σφύριξε ο Μηνάς όταν κοιμόταν;
1. Μία 2. Πέντε 3. Επτά 4. Δέκα

Β) Ποιο από τα παρακάτω μουσικά όργανα συνοδεύει το Μηνά όταν μιλάει με τη Σούλα;
1. Ξυλάκια 2. Τύμπανο .3. Ντέφι 4. Φλογέρα
Μπορείτε να απαντάτε μέχρι την Παρασκευή 8 Μαΐου. Μην ξεχνάτε, όνομα, τάξη, σχολείο.

Για τους μαθητές της Ε και της Στ προτείνω, μια και είμαστε στο σπίτι, να βρείτε μια γωνιά του σπιτιού σας, να μείνετε για λίγο και να καταγράψετε σε ένα χαρτί τους ήχους που ακούτε.
Ποιοι είναι σύντομοι; Ποιοι έχουν διάρκεια; Ποιοι είναι δυνατοί και ποιοι απαλοί;
Θα βρείτε πινακάκι σε αυτό το αρχείο το οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε, να αποθηκεύσετε και να μου στείλετε εδώ με όνομα μαθητή, τάξη και σχολείο. Μέχρι την Παρασκευή 8 Μαΐου.

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Quiz με νότες και η κυρία Σιντορέ

Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες, χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη! 

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για λίγο παιχνίδι. Το κουίζ του Φωτόδεντρου που σας παραπέμπω να παίξετε αφορά τους μαθητές από τη Γ τάξη και πάνω, που έχουν διδαχτεί 1-2 μαθήματα για τις νότες στο πεντάγραμμο:


Για τους μαθητές της Ε και Στ: Σας προτείνω να παίξετε με τα χρώματα στον παρακάτω σύνδεσμο και να φτιάξετε δικό σας μουσικό κομμάτι το οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε και αν θέλετε, να μου στείλετε το link στη φόρμα επικοινωνίας δεξιά και παρακάτω στη σελίδα αυτή, με το όνομά σας, την τάξη και το σχολείο σας για να τα ακούσω, μέχρι την Τρίτη 05/05/20:


Για εσάς τους πιο μικρούς μαθητές μου (Α και Β) η κυρία Ντορεμί θα ήθελε να σας γνωρίσει την κυρία Σιντορέ και τη "Μουσική Ορθογραφία", στο παρακάτω βίντεο. Ακούστε και χορέψτε, αφού δείτε το βίντεο με τους κανόνες προσεκτικά:


Καλή διασκέδαση - ακρόαση!

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Δραστηριότητες για το Πάσχα.


Α) Κάλαντα Λαζάρου


Αυτή η Κυριακή είναι η Κυριακή των Βαΐων. Την προηγούμενη μέρα (Σάββατο του Λαζάρου) γιορτάζει η εκκλησία την Ανάσταση του Λαζάρου. Σε πολλά μέρη στην Ελλάδα τα παιδιά λέγανε και λένε ακόμα τα κάλαντα του Λαζάρου, ένα έθιμο που εδώ στην Κρήτη ο λαός δεν το συνήθιζε.
Σας υπενθυμίζω τους στίχους των πιο γνωστών Καλάντων του Λαζάρου και σας παραπέμπω να τα ακούσετε από τους παρακάτω συνδέσμους.

Κάλαντα Λαζάρου (Στερεά Ελλάδα)

Πού 'σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου;

Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος

Βάγια βάγια των Βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή, ψήνουν το παχύ τ' αρνί.
(Τραγουδάμε όπως το "Κάτω στο γιαλό")



Εδώ στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, σαν έκφραση μόνο και όχι με τη μορφή καλάντων ο λαός λέει:
"Βάγια, βάγια τω βαγιώ, τρώνε ψάρι και κολιό 

κι ως την άλλη Κυριακή, του καλιτσουνιού τ΄ αυτί".


δίνοντάς μας επιπλέον πληροφορίες για το τι συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε τις γιορτινές αυτές ημέρες.


Όσοι φτιάξατε οργανάκια μπορείτε, αν θέλετε κι έχετε το μέσον (κινητό, τάμπλετ λάπτοπ κτλ), να συνοδέψετε το κάλαντο, να το ηχογραφήσετε και να το στείλετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Όσοι από τις μεγαλύτερες τάξεις (Γ, Δ, Ε, ΣΤ) θυμόσαστε τα παρακάτω μουσικά σύμβολα, συνοδέψτε ρυθμικά τη φράση:
   "Βάγια, βάγια    τω βαγιώ, τρώνε ψάρι   και   κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή, του καλιτσουνιού τ΄ αυτί".

Β) Κατασκευές.

1. Μια κατασκευή από το τετράδιο εργασιών της Β τάξης, προτείνεται για τις μικρές τάξεις Α και Β.

Φτιάξε μια… κότα!
Θα χρειαστείς:
κουτάκι κυλινδρικό από πατατάκια ή γιαουρτόκουτο, ή ένα πλαστικό ποτηράκι
κορδόνι χρωματιστό, ή σπάγκο
ψαλίδι,
μαρκαδόρους,
χαρτιά,
ένα καρφί

Πώς θα τη φτιάξουμε:
Τρυπάμε τη μεταλλική βάση του κουτιού, ή την πλαστική του γιαουρτόκουτου, ή ποτηριού με ένα καρφί και σ’ αυτό το σημείο στερεώνουμε το κορδόνι, που πρέπει να κρέμεται προς τα κάτω, έξω από το κουτί. 





Ζωγραφίζουμε χαρτιά με κοτοπουλάκια και αυγά, ή τυπώνουμε αυτά της σελίδας του βιβλίου που σας δίνω παρακάτω και τα κολλάμε γύρω από το κουτί. Χρωματίζουμε και κόβουμε το πατρόν με την κότα. 






Κόβουμε με το ψαλίδι, σε δύο αντικρυστά σημεία, το επάνω μέρος του κουτιού. Εκεί θα στερεώσουμε την κότα, όπως δείχνει το βιβλίο. Εναλλακτικά, αν έχουμε γιαουρτόκουτο, ή πλαστικό ποτήρι, βάζουμε κόλλα στην πράσινη ταινία, διπλώνουμε και κολλάμε. Αν ξύσουμε με το νύχι μας τον σπάγκο σέρνοντάς τον ταυτόχρονα προς τα κάτω, ακούγεται ο ήχος της κότας.







2. Μια κατασκευή από το τετράδιο εργασιών της Ε τάξης, προτείνεται για τους μεγαλύτερους μαθητές Γ, Δ, Ε, και ΣΤ τάξεων:

Κατασκευή μικρού ομοιώματος του Λαζάρου:
Θα χρειαστείς:
το παρακάτω χάρτινο πατρόν τυπωμένο
μια παλιά ξύλινη κουτάλα μαγειρικής
ένα ίσιο καλαμάκι, ή σουβλάκι
ένα κομμάτι ύφασμα, λίγο μεγαλύτερο από το πατρόν
λίγο βαμβάκι
λίγο σπάγκο, ή νήμα
κόλλα, ψαλίδι, μαρκαδόρους, χαρτί.



Κόβεις το πατρόν και το τοποθετείς πάνω στο ύφασμα. 


Σχεδιάζεις το περίγραμμα και κόβεις το ύφασμα όπως έκανες με το πατρόν. Το διπλώνεις και στην τρύπα που έχει στη μέση περνάς το λαιμό της κουτάλας.







Προσαρμόζεις το καλαμάκι/σουβλάκι εκεί που αρχίζει η κουτάλα να στρογγυλεύει (κεφαλή) με λίγο νήμα, ή σπάγκο, σηκώνοντας πρώτα το ύφασμα, για να φτιάξεις τα χέρια του ομοιώματος. 





Κόβεις χαρτί, στο σχήμα και μέγεθος της κεφαλής της κουτάλας και φτιάχνεις πρόσωπο με τα χρώματά σου. Το κολλάς στην κεφαλή της κουτάλας και του προσαρμόζεις μαλλιά από σπάγκο, ή νήμα. Ιδού ο Λάζαρος! Βάλε του και κάνα-δυο κουδούνια και θα ακούγεται κιόλας!


Και του χρόνου να είμαστε όλοι γεροί και υγιείς.
Καλό Πάσχα!!!

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ε-Quizzzzzzzzzzzzzz!

Μιας και καταφέραμε και ολοκληρώσαμε τα κεφάλαια της οργανογνωσίας στα Συμφωνικά Μουσικά Όργανα για την Ε τάξη και στα Ελληνικά Παραδοσιακά Μουσικά Όργανα για την Γ και τη Δ, σας προτείνω μερικά quiz που έφτιαξα. Ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους και παίξτε. Εννοείται, ότι απευθύνομαι και στους μαθητές της Στ τάξης που τα είχαν διδαχτεί παλαιότερα.

Για τις Ε και Στ τάξεις:

Τα μουσικά όργανα της συμφωνικής ορχήστρας.

Για τις Γ και Δ τάξεις:

Τα μουσικά όργανα της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Και για τους μαθητές των Α και Β τάξεων, μερικά χαριτωμένα:

Τα κρουστά της τάξης.

Καλή διασκέδαση!


Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Υλικό για την 25η Μαρτίου.

Και για να τιμήσουμε τους ήρωες του '21, σας παραπέμπω να ακούσετε τα τραγούδια που θα κάναμε πρόβα με τις τάξεις που θα ετοίμαζαν τη γιορτή του σχολείου.

1. Κλέφτικη ζωή (Παραδοσιακό) Τραγουδάει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

2. Τσάμικος (Νίκου Γκάτσου/Μάνου Χατζηδάκη) Τραγουδάει ο Μανώλης Μητσιάς.

3. Δώδεκα ευζωνάκια (Παραδοσιακό) Ταγουδάει ο Χρόνης Αηδονίδης.

4. Άκρα του τάφου σιωπή (Διονύσιου Σολωμού/ Γιάννη Μαρκόπουλου) Τραγουδάει ο Νίκος Ξυλούρης.

5. Ο Θούριος του Ρήγα (Ρήγα Φερραίου/Χρήστου Λεοντή) Τραγουδάει ο Νίκος Ξυλούρης.

6. Ύμνος εις την Ελευθερίαν (Διονύσιου Σολωμού/Νικόλαου Μάντζαρου)

Και "a capella" (Δηλαδή, τραγουδάει η χορωδία, δηλαδή εσείς, χωρίς συνοδεία μουσικής):

7.  Ένα παλικάρι είκοσι χρονώ (Παραδοσιακό)

Ένα παλικάρι είκοσι χρονώ (2)
άρματα του ζώσαν για τον πόλεμο (2)
Πόλεμο δεν βρήκε πίσω γύρισε, (2)
στα μισά του δρόμου νεροδίψασε. (2)
Έσκυψε να πιει νερό στο Γκιουλ Μπαξέ, (2)
εκεί μία σφαίρα τον ελάβωσε. (2)
"Πάνε πες της μάνας της μπαμπόγριας (2)
και της αδερφής μου της καλόγριας. (2)
Θέλει ας βάλει μαύρα θέλει ας παντρευτεί, (2)
μένα με σκοτώσανε στο Γκιουλ Μπαξέ". (2)




Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Καλωσόρισμα από τη δασκάλα Μουσικής Αγωγής

Aγαπητοί μαθητές και φίλοι του μαθήματος της Μουσικής Αγωγής των Δημοτικών Σχολείων Κολυμβαρίου Ταυρωνίτη και Βουκολιών Χανίων, και όχι μόνο, γεια σας. Είμαι η εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής των σχολείων σας, Ειρήνη Λυρώνη, και μέσα από αυτό το Blog θα κάνουμε αναρτήσεις των δραστηριοτήτων, των προτάσεων, και των δημιουργικών στιγμών μας στην τάξη. Εννοείται ότι φωτογραφίες προσώπων μαθητών, βιντεοσκοπημένο και ηχογραφημένο υλικό δεν θα αναρτηθούν χωρίς έγκριση για λόγους προστασίας και άλλους δεοντολογικούς. Και μια και το μάθημά μας πια δεν γίνεται στο σχολείο, λόγω των δύσκολων συνθηκών που προέκυψαν, θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω μαζί σας μουσικά μέσα από αυτό το blog. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι σε όλους καλή δύναμη (σας θέλω όλους υγιείς και γερούς) κι ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί για αρχή:

Θα κάτσω σπίτι!

από το αφιέρωμα στο Λουκιανό Κηλαηδόνη που έκανε η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Ταυρωνίτη το Μάιο του 2018.

Καλό αντάμωμα.
Η Κυρία Ντορεμί
Ειρήνη Λυρώνη